В средата на зимата  в началото на новата година една

...
В средата на зимата  в началото на новата година една
Коментари Харесай

Как да спасим парите си при висока инфлация?

В средата на зимата  при започване на новата година една от огромните ни паники е високата инфлация, която за питателните артикули от дребната потребителска кошница е най-висока.

Според специалисти обаче, ще ни се наложи да живеем с по-висока инфлация в идващите месеци и даже години.
Затова е значимо да се осведомяваме и си създадем персонална сметка по какъв начин да се оправяме с тази финансова пандемия.
За да запазим покупателната си дарба би трябвало да гонене две цели – да увеличим приходите си и да усъвършенстваме разноските и спестяванията си, пишат от „ Активни консуматори “.

На първо място са доходите. Ако получаваме заплата би трябвало да вършим действия нашата заплата да се усили. Ако сегашният шеф не е склонен или има някакви възражения, можем да сменим работодателя, защото към момента пазарът на труда е доста развъртян и безработицата е ниска.

На второ място е усъвършенстването на разходите, тъй като ни чака нарастване на лихвите по заемите.
Много хора с дълготрайни заеми (напр. ипотечни) ще бъдат наранени от тези процеси.
И най-после стигаме до спестеното – по какъв начин можем да спасим ненапълно нашите спестявания. Най-лошата алтернатива е, те да стоят в банка, в случай че лихвите по депозитите не тръгнат бързо нагоре. С изключение на оборотни пари и малко пари за черни дни, които може да ни трябват за идващите месеци, е добре да помислим как можем да ги влагаме.

Имотите най-малко към този момент оферират такава опция, тъй като цените им към момента нарастват и от тях можем да получаваме приходи по два метода – от наемите и от нарастването на цената. Но би трябвало да сме доста деликатни, защото цените на парцелите евентуално няма да порастват толкоз бързо и не всички цени се движат с идентични темпове.

Опцията за предоставяне чартърен също не е безусловна, в случай че се регистрират неизбежните разноски, свързани с това – най-после сметката може да не излезе. Според брокери и икономисти, в момента чистата рентабилност от наеми е една от най-ниските, между 2,5 – 3% при инфлация от близо 17%. Златото също имаше много спад от пиковете, които се получиха тази година. На фондовите пазари акции, облигации също по този начин не са добра инвестиция, в случай че нямате нужните знания.

Бъдете предпазвили с кредитите – вноската по заемите да не надвишава 15 – 20% от приходите. Това е нещо, което действително ние може да създадем и не зависи толкоз от пазара.

Създаването на фонд за незабавни случаи е добър метод за попречване на неприятни финансови обстановки, когато зародят непредвидени разноски. Представете си, че сметката ви за застраховка или електричество ненадейно се повиши, само че не сте взели поради това при бюджета. Когато инфлацията е висока, тези обстановки пораждат по-често, написа bondora.com.

За да създадете финансов буфер (известен още като незабавен фонд), би трябвало да заделяте избрана сума пари всеки месец.

За да започнете, направете лист в Excel, където можете да изброите цялата финансова информация от вашите банкови сметки. Идеята тук е да разберете основните категории разходи и да прецените къде отиват по-голямата част от вашите пари.

Следващата стъпка ще бъде да мислите за продуктите или услугите, за които можете да спрете да харчите пари. Ето някои неща, з които можете да намалите разноски: месечни абонаменти, ястие на открито, облекла и сходни.

Имайте поради, че пазаруването на облигации е един от многото способи да запазите спестяванията си и да предотвратите обезценяването им по време на висока инфлация. Условието е, в случай че не разбирате от тази материя да се доверите на специалист.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР